Kirjoittamisen vaikeudesta

10% alennus tilauksestasi Inkclubin alennuskoodilla!

Tsekkaa koodi painamalla alla olevaa painiketta ja osta toimistotarvikkeet edullisesti.

10% alennus tilauksestasi Inkclubin alennuskoodilla!

Tsekkaa koodi painamalla alla olevaa painiketta ja osta toimistotarvikkeet edullisesti.

Ihminen ajattelee koko ajan, siis aivan jatkuvasti. Ja hienoja tuumia iskeytyy aivoihin koko ajan: miksi en ole koskaan ajatellut, että perheen esikoiset pukeutuu aina kaikkein tyylikkäimmin? Ja että uuden kielen oppiminen kuluttaa koko kehoa aivan kun olisi juossut maratonin? Ja että sukeltaminen veden pinnan alle on kuin palaisi johonkin tuttuun paikkaan, minne ei mikään murhe seuraa? Ja kaikkiin näihin oma mieli tietysti sanoo että on valtavasti tieteellistä todistetta takana, jos sitä vain etsisi.

Luin taannoin Stephen Kingin ”Kirjoittamisesta” -opuksen, joka esitti proosan kirjoittamisen tiiviin oppitunnin. Se käsitteli miten juoni rakennetaan, miten kuvaillaan henkilöhahmoja, mitä tyypillisiä virheitä tulisi välttää ja muut aat ja oot mitä aloitteleva kirjailija kaipaa uransa alkuun tai eteenpäin polkaisemiseen. Yhden kriittisen aihepiirin se kuitenkin jätti mielestäni käsittelemättä: miten ihmeessä saa ne kaikki mielessä sinkoilevat ajatukset ja heureka-välähdykset tallentumaan paperille ja kommunikoitua oikealla tavalla lukijalle? Siinä se kirjoittamisen kauneus varmasti onkin.

Jos koko (upean) ajatusmaailmansa saisi tallennettua paperille sellaisena kuin se mielessä on, olisiko siitä lukijoille viihdykkeeksi ja omien aivojen stimuloimiseksi? Ehkä ei. Ehkä näiden satunnaisten ajatuspätkien, sekalaisten asiayhteyksien, oivallusten ja omasta mielestä maailmaamullistavien ideoiden on parasta antaa suurimmaksi osaksi aikaa tulla ja mennä, ja nauttia niistä eniten itse, tai teekupposen ääressä ystävän kanssa. Ehkä siinä on se oikeasti merkittävän kirjoittamisen kauneus on siinä, että osaa eristää ne oikeasti hienot oivallukset ja nähdä vaivaa, hioa ja pallotella niitä niin että ne jäljentyvät paperille lukijoiden oikeaksi iloksi.

Post Author: Zeon1

Matkailua, kauneutta, keittiöpsykologiaa – elämää sen kaikissa muodoissa! Nettishoppailun puoli-ammattilaisena rakastan myös jakaa parhaat shoppailu- ja alennusvinkit verkon parhaisiin kauppoihin. Hyppää mukaan!

2 thoughts on “Kirjoittamisen vaikeudesta

  Leena

  (May 23, 2017 - 7:41 am)

  En kyllä ihan kaikesta ole samaa mieltä, vaikka hyvä postaus onkin.

   Jaana

   (May 23, 2017 - 7:41 am)

   Olenkin juuri aloittamassa kirjailijauraani. mielenkiintoista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *