Pikamuodin paheet

Jokaiselle tuttu Zaran toimitusketjuesimerkki: neljässä viikossa vaatekappale on edennyt suunnittelijan pöydältä mallauksen kautta valmistukseen ja massatuotantoon, jota seuraa jakelu Zaran liikkeisiin ympäri maailman. Miten niin pikamuotia? ”Mutta ei se Zarakaan ole täysin paha” parahtaa osa. Onko heidän sanomisessaan totuuden perää? Kyllä siinä on.
Mikään ei ole niin mustavalkoista. Muodin voi jakaa eettiseen ekomuotiin ja ”tavalliseen”, kiinalaisissa hikipajoissa valmistettuun pikamuotiin. Eettisen muodin voi jakaa teeskentelijöihin ja aidosti eettisiin. Näistä ensimmäinen valmistaa Sri Lankassa luomupuuvillaisia kangaskasseja ja painaa niihin tekstin ”Be the change you want to see in the world”. Luomupuuvillaa keräävät saavat minimaalisen tuntipalkan ja valtavia vaurioita käsiinsä, sillä luomupuuvillassa majailee paljon tuholaisia. Aidosti eettiset valmistavat tuotteita, jotka valmistetaan lähellä, kotimaisesti, arvokkaasta, mahdollisesti hukka-raaka-aineesta, ja sen ketjusta jokainen palanen saa kunnollisen korvauksen. Nämä yritykset valmistavat kestäviä tuotteita, jotka pysyvät ostajansa vaatekaapissa kymmenen kertaa pidempään kuin liian halvalla valmistetut tuotteet. Tämä jos joku on ekologista, nimittäin tuotteiden käyttöiän pidentäminen. Sitä voi myös miettiä, että jos ostaa tyyriin ekologisen kaulahuivin, jota käyttää yhden talven verran, verrattuna edulliseen H&M huivin, joka roikkuu kaulassa 15 vuotta. Kumpi näistä on eettisempi & ekologisempi?

Post Author: Zeon1

Matkailua, kauneutta, keittiöpsykologiaa – elämää sen kaikissa muodoissa! Nettishoppailun puoli-ammattilaisena rakastan myös jakaa parhaat shoppailu- ja alennusvinkit verkon parhaisiin kauppoihin. Hyppää mukaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *